2008. július 15., kedd

Fagyi-fagyi-fagyi

Bár nem aktuális a hideg miatt, de ismételten fagyi, ismét valaki kipróbált receptjéből. Tulajdonképpen teljesen bele lehet dilizni a fagyicsinálásba. Van már fagyigépem, több tíz fincsi receptem, de az egész mit sem ér, ha pölö nincs megfelelő dobozom a hűtőben tároláshoz... Mert nehogymá' kartedóros dobozba tegyem, ha egyszer le akarom főzni őket. Arról pedig szó sem lehet, hogy olyan dobozban menjenek a fagyasztóba, amiben esetleg pörkölt vagy lecsó volt (márpedig nálunk szinte minden doboz járt már így). Persze pénzügyúrnak nem tetszett ez a felesleges költekezés, de azért abba belement, hogy néhány olcsó ikejás dobozt eme nemes cél érdekében beszerezzünk.



Karamellfagyi


10 dkg + 3 ek kristálycukor
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
5 tojássárga
csipet só
1 cs vaníliáscukor
(szégyen-gyalázat nincs itthon vaníliakivonat...)



A 10 dkg cukrot 1 evőkanál vízzel lassú tűzön karamellizálok, ahogy azt Chili is írja bátran, egészen sötétborostyánra. Amikor ez megvan belelöntöm a tejszínt és a tejet (óvatosan, mert sziszeg és fröcsköl, mint egy dühös kiscica), az addig kemény karamell azonnal merevgörcsöt kap, de ahogy a tej felmelegszik, a karamell is beleolvad. Már így is isteni, utoljára talán az oviban kaptunk karamellás tejet... Szóval, amíg a tejes cucc melegszik a tojássárgákat a 3 ek cukorral habosra keverem. Ha teljesen felolvadt a karamell, akkor a tejből keveset a tojásokhoz adok, elkeverem, majd visszaöntöm a lábosba, a többi karamellás tejjel elkeverem és addig kevergetem a tűzön, amíg picit besűrűsödik. A "picit" szó szerint kell érteni. Félreteszem hűlni, majd be a hűtőbe. Ha teljesen lehűlt irány a fagyigép! Nekem először kicsit túl édesnek tűnt, de ahogy kanalaztam, rá kellett jönnöm, hogy nagyon-nagyon finom. Pénzügyúrtól pedig tudjuk, hogy nincs olyan, hogy túl édes.


Én Chilinél találtam, aki viszont Orangette-től vette az ötletet, aki a NewYorkTimesból szedte. Utóbbi két helyen sós karamellről van szó!


És még nincs fagyiskanalam, és fagylaltkelyhem se...

1 megjegyzés:

Véleményt ide! :)