2008. június 24., kedd

Hétfő esti kényeztetés

A hétfő esték általában kissé melankolikusan telnek. Mert ugye hál'isten vége a napnak, nade csak most kezdődik igazán a munkahét. Ha ehhez még hozzáadom a most hétfői 35°C-ot... Ismételten úgy érzetem, hogy rászlogáltunk egy kis kényeztetésre. És ugye ez nálunk első körben süti képében érkezik. Ezt a receptet még a reggeli mélázós szakácskönyv lapozgatás közben találtam, egyrészt nagyon tetszett, másrészt nagyon ismerős volt valahonnan.



Citromos pite


tésztához:
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 csipet só
12,5 dkg hideg vaj/margarin

töltelékhez:
3 tojás
1,5 dl cukrozott sűrített tej
6 ek citromlé
1 citrom reszelt héja
4 ek cukor


A sütőt 220°C-ra bekapcs. A tésztához a lisztet, cukrot, sót és feldarabolt vajat összegyúrtam. A recept szerint szükség esetén adhatunk hozzá egy kevés jéghideg vizet, igen, kellett. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kinyújtom, kapcsos formába teszem, kis peremet gyártok neki. A sütőben középen 10 percig elősütöm.
A töltelékhez 2 tojás sárgáját elválasztom a fehérjétől, a fehérjét zsupsz a hűtőbe. A harmadik tojást a 2 sárgájával, a sűrített tejjel, citromlével és reszelt citromhéjjal összekeverem, és tésztalapra öntöm. A sütőben kb 5 percig hagyom megszilárdulni. A tojásfehérjét kiveszem a hűtőből, kemény, fényes habbá felverem a cukorral, és a torta tetejére simítom. Aztán a pitét a sütőben kb 10-15 perc alatt készre sütöm. Kihűlés után mehet a hűtőbe, ha lehűlt támadás! Isteni.


A recept a Minden család szakácskönyvéből való, de mint közben kiderült, azért volt olyan ismerős, mert valami igen hasonló "Habos citromos pite" néven futó sütirecept van a Tvpaprika 2008 januári számában is. Ott jóval több a tojás, magasabb a hab, alighanem azt is ki kell majd próbálni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)