2008. november 4., kedd

Citromkérdés

Segítség! Valaki mondja meg, hogy miért lesz zöld penész a szobahőmérsékleten tartott, ép citromon? Az elmúlt 2 hónapban kb 3 naponta kell kidobnom egy-egy sárga barátomat, mivel félig zölddé változik...
Egyenlőre a legjobb megoldásnak a hűtő látszott, úgyhogy a mai válogatás után megmaradt 3 szemet hidegre ítéltem.
Valakinek valami ötlet?

6 megjegyzés:

  1. A citrom héjában található olaj nyomás hatására kijön, s ezen a felületen megpenészedik a citrom. Egyébként a narancs, grépfrút meg egyéb citrusgyümölcs is, aminek a héjában nedvesség található. A megoldás egyszerű: csak ép külsejű, nyomásmentes héjú citromot vegyél és szállításkor is ügyelj rá, hogy ne nyomódjanak meg. Hűtőben még tovább eláll, akár több mint 2 hétig is, bár én javasolnám, hogy 1 hét után használd fel.

    VálaszTörlés
  2. Egyébként, ha van esetleg egy uv-fényed, akkor azzal egyszerűbben lehet észrevenni a megnyomott és penészveszélyes citromokat. A citrusgyümölcs-termővidékeken is hasonlóan ellenőrzik a gyümölcsöket, mielőtt ládákba kerülnek.

    VálaszTörlés
  3. És milyen randa szúrós szaga tud lenni! :(

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm beatbull!!! Akkor a kis sárgák maradnak a hűtőben. Sajna teljesen nyomásmentes citromot nehéz beszerezni, mert ugye mind láttunk már olyat, hogy "Terinéni" válogatáskor minden egyes szemet megnyomkod...

    VálaszTörlés
  5. A randa szúrós szaghoz még hál' isten nem volt szerencsém. :)

    VálaszTörlés
  6. Azért nyugodtan kézbe lehet venni egy citromot, attól még nem esik baja ;) Csak ha tényleg van egy puha foltja, akkor azt jobb nem megvenni. Egyébként a legtöbb ilyen nyomódás szállításkor keletkezik - pl. már ott kezdődik, hogy lehetőleg sima felületre jobb helyezni a citromot/narancsot, mint a bevásárlókocsi fémkosarába, ahol könnyen megnyomódhat. Rá pakolni nem érdemes, ill. nyomás alatt álló hátizsákba tenni (pl. hátizsák, ami hátra véve "nyomás alá kerül", ha érted mire gondolok). Kocsiban persze jól elvan, nekem spec. csak bicajom van ;) Persze jobb, ha nem is dobálódik, esnie pedig végképp nem szabad, mert már 1 méterről is tuti megnyomódik a külseje. Én otthon most ősszel vettem citromot és narancsot Miskolcon az Avason egy zöldségesnél, teljesen jó volt mindegyik - s nagyon jó áron is adta, szóval nem mindenhol árulnak előre összenyomkodottat ;)

    VálaszTörlés

Véleményt ide! :)