2008. november 2., vasárnap

Csokoládétrüfli

madulalikőrös és narancsos csokilikőrös ízesítéssel



1 vaníliarúd
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
2 ek mandulalikőr
2 ek narancsos csokilikőr
3 dkg cukrozott narancshéj
darált mandula
kakaópor



A vaníliarudat félbevágom, kikaparom, majd a magokat és a rudat is a tejszínbe dobom. A tejszínt gyorsan felforralom, majd félreteszem. A csokit gőz felett felolvasztom és belekeverem a vajat, majd hozzákeverem a tejszínt is. Végül belekeverem a narancsos csokilikőrt és a narancshéjat illetve a mandulalikőrt. Ezután egy egész éjszakán át hűtöm. Majd másnap jön a meglepetés: nem és nem lehet belőle golyókat formázni, mert túlságosan lágy, és egyszerűen elterül a cucc. Itt jött az újramelegítés, és kb 2-3 ek darált mandulával való sűrítés. Vissza a hűtőbe, ahonnan pár óra múlva már megfelelő állagú dolog került elő, és sikerült - ha nem is gömb alakú - de legalább térbeli alakzatokat létrehozni, amiket kakaóporba (narancsos) illetve darált mandulába (mandulalikőrös) forgattam.
Nagyon fimon lett, de minden várakozásom ellenére a mandulalikőrös sokkal-sokkal finomabb, mint a narancsos verzió. Olyan mintha csokis marcipánba harapna az ember, de nem annyira tömény.
Valakinek van ötlete, hogy miért nem sikerült elsőre golyókat formázni?


Az eredeti recept: Stahl Judit - Enni jó! c. könyvében

2 megjegyzés:

  1. Igen. Stahl receptje nem jó :) de tényleg, már több helyen is megtárgyaltuk, még amikor először kijött ezzel a recepttel, hogy több csoki kell bele, mert hiába, hogy szétolvad a szájban, a kézben is.

    tuti trüffel még, ha szabad magamat ajánlanom:
    http://okostojas.blog.hu/2007/10/29/truffel_gyorstalpalo
    ééés:
    http://bonbonda.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. mille gracie! már azt hittem én vagyok a béna. nekem is az ugrott be, hogy tortakrémnek tök jó lenne :)

    VálaszTörlés

Véleményt ide! :)