2008. október 17., péntek

Eredeti csokoládés keksz

Legalábbis a szakácskönyv szerint az.


25 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
17 dkg barnacukor
1 tojás
25 dkg liszt
1 kk sütőpor
4,5 dkg kókuszreszelék
22 dkg csokoládéreszelék
18,5 dkg durvára vágott pörkölt mogyoró

Namost, mindjárt az elején, nem volt itthon mogyoró. Kreatívan a mandulát választottam helyette. Amit azonban héjtalanítani kellett. Ez egyébként kb 2-3 perces forralással könnyen megoldható. Tehát kislábosba annyi víz, amennyi majd kb ellepi a mandulát, és ha már jó meleg, mandula bele, pár percig hagyom forrni. Utána meleg víz leönt, hideggel leöblíteni, és szinte kiugrik a héjából. Ha kicsit megszáradtak, akkor pedig kissé megpirítom mindkét oldalát egy száraz serpenyőben.

Vissza recepthez: a vajat és a cukrot habosra kikverem, majd beleütöm a tojást és tovább habosítom. Ezután jöhet a sütőporral elkevert liszt. Ha nagyon száraz lenne a massza, akkor egy-két löttyintésnyi tejjel segíthetünk magunkon. Végül belekeverem a csokit, kókuszt és az időközben feldarabolt mandulát. A sütőt 180°C-ra előmelegítem, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal nagyobb halmokat teszek a masszából. Egymáshoz ne túl közel, mert eléggé terülős. 12-15 percig sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. Kb 35 db jön ki belőle.

Nem túl bonyolult, igaz? De egy meleg kávé vagy tea mellé pompás reggeli vagy uzsonna. Ó és kép is van! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)