2008. október 16., csütörtök

Amikor a szakács meglepődik

Ismét beruháztam egy szakácskönyvbe. Csokoládé szenzációk címmel. És a csokoládé szócska volt az ami megmentett attól, hogy itthon kapjak a fejemre állandó szakácskönyvek, könyvecskék vásárlása miatt. :) Az egész szösszenet nincs 100 oldal, de gyönyörű képekkel illusztrált csupa-csoki receptek vannak benne. Ami maga után vonzotta a kipróbálást. Gondos átolvasás után a Dupla csokis kocka "fantázianevű" receptet szavaztam meg. Azonban már a hozzávalók böngészésénél gyanúsnak kellett volna lennie, hogy a képen szereplő, általam piskótaszerűnek aposztrofált süti nem annyira piskóta.


Dupla csokis kocka


37,5 dkg cukor
20 dkg olvasztott étcsoki
2,5 dl olaj
2 kk vaníliaaroma/1 cs vaníliáscukor
4 tojás
22 dkg liszt
1 kk sütőpor

A csokimázhoz:
18,5 dlg étcsoki
2 kk olaj


Előveszek egy nagy tálat és a következők mennek bele: megolvasztott étcsoki, olaj, cukor, vaníliaaroma és tojások, majd könnyeden felverem egy habverővel. Azután beleszitálom a lisztet és a sütőport és jól elkeverem. Előveszek egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát (vagy ennek megfelelő méretű szögletes tepsit), sütőpapírral kibélelem és beleöntöm a masszát. Majd 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm kb 40 percig. A tűpróba nem ad használható bizonyítékot, mert a csokoládé folyton bevonja a tűt, így az még jóval tovább sütve is nyersnek tűnik. Tehát bízzunk. Vegyük ki és hagyjuk hűlni.
No és most jön az, hogy a könyv szerint felvágjuk 5x5cm-es kockákra. Ekkor jön a meglepetés, hogy milyen csodás Brownies született a sütinkből. Egy laza kóstolás után az is kiderül, hogy a majd 40 dkg cukortól édes, mint a ménkű, szóval akinek erre még csokimáz kell...
De a csokimázhoz gőz felett kell megolvasztani a csokit, majd hozzáadni az olajat. A sütikockákat fémrácsra tenni és rálocsolni a mázat, megvárni amíg megdermed. Ezt a részét nem próbáltuk ki, mert még édesszájú úrnak is összeragadt az az édesszája az első falattól.
Nagyon finom, de nagyon tömény. Lassan fogyott, kép mégsem készült... Szégyenlem is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)