2009. április 15., szerda

Somlói

A somlói a húsvét elengedhetetlen részévé vált otthon néhány éve, kiütve a bejglit (hálisten). Sajnos a "sok macera" miatt tulajdonképpen a húsvéton kívül, általában nem sikerül elérni anyukámnál, hogy nekiálljon. Pedig, mint általában minden amit csinál, ez is utánozhatatlan és soha sehol nem ettem még hasonlóan finomat.


Somlói galuska (nagyon nagy adag)

a tésztához:
10 tojás
30 dkg rétesliszt
30 dkg cukor
6 dkg darált dió
3 dkg kakaópor

a sziruphoz:
15 dkg cukor
3 dl víz
1 citrom héja
5 cl rum

a vaníliakrémhez:
3 cs vaníliapuding
2 l tej
8 tojás
20 dkg cukor
2-3 cs vaníliáscukor

a csokoládéöntethez:
10 dkg étcsokoládé
tej
5 dkg vaj
rum

az összeállításhoz:
10 dkg darált dió
6 dkg kakaópor
5 dl tejszínhab

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem 3-4 evőkanál cukorral, a többi cukrot habosra keverem a tojássárgákkal. A cukros tojássárgájába belekeverem a lisztet majd hozzákeverem a tojásfehérjét. A kész masszát 3 egyenlő részre osztom. Az egyik marad "üresen", a másodikba belekeverem a diót, a harmadikba a kakaóport. Majd egy sütöpapírral bélelt tepsibe töltöm a tésztákat egymás mellé, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütöm.
A vaníliakrémhez szétválasztom a tojásokat, a tojássárgákat simára keverem a cukorral, pudingporral és 2 dl hideg tejjel. A többi tejet felforralom, és a forrásban lévő tejhez adom a kikevert tojásos cuccot. Folyamatos kevergetés közben sűrű krémet főzök belőle. A fehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verem és a hűlő krémhez keverem.
A sziruphoz a vizet felforralom és belekeverem a cukrot, rumot és a reszelt citromhéjat.
A csokoládéöntethez felolvasztom a csokoládét a vajjal és annyi tejet adok hozzá, hogy folyékony maradjon. végül belekeverek némi rumot is.
A kihűlt tésztát kis kockákra vágom fel és összekeverem a 3 féle piskótát. Egy nagy tál aljára teszem a tészta felét, majd meglocsolom a kihűlt sziruppal. Erre jön a vaníliakrém, majd a tetejére a dió és a kakaópor. Majd újabb réteg piskóta, szirup, vaníliakrém, szórás. A tetejére a felvert tejszínhab kerül (vagy külön a kiporciózásnál adjuk hozzá), végül a csokoládéöntet.
Addiktív.
Az összeállítást szintén fogyasztás előtt néhány órával, de inkább egy éjszakával érdemes megejteni, hogy összeérjenek az ízek. Utána hűtőben tároljuk, már ha marad belőle :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)