2009. április 14., kedd

Karamellás

Ezt a sütit a nagynéném szokta elkövetni, mindig falatnyi kockákra vágja fel. Szerintem abbahagyhatatlan. De idén úgy döntött nem süt, úgyhogy anyuval nekiestünk, hogy életünkben először kipróbáljuk nekünk hogyan sikerül.



Karamellás szelet

a tésztához:
50 dkg liszt
17 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
2 dl tej
1 cs sütőpor

a krémhez:
5+3 dl tej
10+25 dkg cukor
5 ek liszt
25 dkg vaj

a tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1,5 dl víz

A tésztához valókat összegyúrom, majd tésztát öt egyenlő részre osztom. A bucikat egyforma nagyságúra kinyújtom és külön-külön 200°C-os sütőben aranybarnára sütöm.
A krémhez a 10 dkg cukrot egy lábosban sötétborostyán színűre pirítom majd felöntöm 5 dl langyos tejjel. A karamell kikeményedik, lassan kevergetve melegítem, hogy feloldódjon a tejben. Amikor már teljesen feloldódott, a maradék 3 dl tejben csomómentesre elkeverem a lisztet, majd hozzáadom a karamellás tejhez és jó sűrűre főzöm a krémet. Majd félreteszem kihűlni. Ezalatt a vajat habosra keverem a 25 dkg cukorral és ezt a kihűlt krémbe keverem. A kész tölteléket 4 részre osztom, és megkenem vele a lapokat, sorban egymásra helyezve. A leszebb, legegyenletesebb lap kerüljön a tetejére. Amikor elkészültem a vízben felolvasztom az étcsokit és bekenem vele a süti tetejét.
Lehetőleg egy nappal a vendégség előtt csináljuk meg, mert úgy finom, ha egy éjszakát áll, és megpuhul a tésztája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)