2009. április 13., hétfő

Sacher torta

Ez lenne az egyik kedvenc süteményem. Tulajdonképpen kötelező tartozék minden ünnep alkalmával. De anyukám baracklekvárja nélkül élvezhetetlen lenne :)


Sacher torta

a tésztához:
6 tojás
13 dkg mandula
20 dkg cukor
15 dkg liszt
5 dkg csokoládés pudingpor
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor

1 kk szódabikarbóna

a "töltelék":
házi baracklekvár


a bevonáshoz:
1 étbevonó
2 tejbevonó
1 dl tej
5 dkg vaj


A mandulát lehéjazzom, meleg serpenyőben megszárítgatom és nagyonpicit megpirítom, majd ledarálom. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukor nagy részével habosra keverem, a fehérjét pedig a maradék cukorral keményre felverem. A vajat a csokoládéval együtt megolvasztom, belekeverem az őrölt mandulát, majd az egészet hozzákeverem a cukros tojássárgához.
A lisztet elkeverem a pudingporral, csipet sóval, és a szódabikarbónával. Majd hozzákeverem a csokoládés keverékhez a felvert tojásfehérje felével együtt. Végül óvatosan belekeverem a maradék tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb 45 percig sütöm úgy, hogy az utolsó 15 perc előtt sütőpapírral letakarom a tetejét, nehogy megégjen. Majd kikapcsolom a sütőt és még 10 percig a sütőben hagyom a sütit száradni.
Ezután félreteszem kihűlni. Ha teljesen lehűlt, kettévágom, és megkenem baracklekvárral, majd kívülről is bevonom vele. Így egy éjszakára félreteszem, majd másnap megolvasztom a csokoládékat, belekeverem a tejet és a vajat és bevonom vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt ide! :)