
Kenyérlángos I.
50 dkg liszt
2 ek só
1 ek cukor
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
2-3 + 2 ek + 2 dl tejföl
4-5 ek olivaolaj
1 tojás
2 fej hagyma
szalonna
Egy kis tálba beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felöntöttem a langyos tejjel. Majd félretettem, hogy tegye a dolgát. Amikor felfutott, hozzáadtam a liszthez a sóval és a 2-3 ek tejföllel együtt. Kézzel elkezdtem összedolgozni, közben kanalanként adagoltam az olivaolajat. Miután a tészta összeállt ks gombóccá, konyharuhával letakartam, és egy órát hagytam pihenni.
Közben a szalonnát felcsíkoztam, a hagymát felkarikáztam, a 2 ek tejfölt elkevertem a tojással, a sütőt előmelegítettem 200°C-ra, és egy tepsit kibéleltem zsírpapírral.
Az egy óra elteltével a tésztát kinyújtottam a tepsiben, megkentem a tejfölös tojással rászórtam a szalonnacsíkokat és elrendeztem a hagymakarikákat. Végül egyenletesen rákanalaztam a 2 dl tejfölt, és a sütőben pirosra sütöttem.

Tök / Zsámbék városában külön ünnepséget csapnak ennek az ételnek ;) Igaz ott krumplit is tesznek a tésztába - ld. az étel saját weblapján: Töki pompos.
VálaszTörlésJó kis oldal, köszi!
VálaszTörlésIsteni a kenyérlángos, minden hétvégén muszáj megcsinálni. ;P
VálaszTörlés