2008. augusztus 3., vasárnap

Burgonyás focaccia

Bevallom, sokáig nézegettem ezt a receptet. Nagyon tetszett, de nem tudtam eldönteni van-e kedvem egy kelt tésztával bíbelődni. Jártam Rántottáéknál, ott is ott volt, mintha üldözött volna. Nézegettem a képeket, mindenkinél nagyon jól nézett ki, nagyon ennivalóan. Aztán szép lassan összeszedtem hozzá, ami hiányzott. Egyik nap egy kis koktélparadicsom, a következőn olivabogyó, aztán élesztő... És végül íme az én verzióm:


Burgonyás focaccia

2 kisebb krumpli
2 csésze (450 ml) liszt + még egy kevés
1 tk friss élesztő (azaz kb 1 kocka élesztő 1/4-e)
1 csipet cukor
2 tk só (aki sósan szereti, az tegyen többet!)
2/3 csésze (kb 170 ml) langyos víz
3 ek extra szűz olivaolaj
szárított bazsalikom
olivabogyó
koktélparadicsom



A krumplit héjában sós vízben megfőzöm, kb 20 percig. Az élesztőt egy tálba morzsolom, hozzáadom a cukrot és a vizet, és meleg helyre teszem. Ha a krumpli megfőtt, meghámozom és áttöröm (villával, krumplinyomóval). Félreteszem hűlni.
A lisztet elkeverem a sóval, szárított bazsalikommal, hozzáadom a krumplit és a felfutott élesztőt és 2 ek olivaolajjal összegyúrom, majd addig dagasztom, amíg kis gombóccá áll össze. Ekkor a tálat letakarom és a tésztát 1 óráig kelesztem.
Egy kapcsos formát kibélelek sütőpapírral, a koktélparadicsomokat kettévágom, az olivabogyókat lecsepegtetem. A megkelt tésztát átteszem a formába, a tetején elrendezem az olivákat és a paradicosmokat, megszórom bazsalikommal, meglocsolom 1 ek olivaolajjal, majd ismét letakarom és még egy órát kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt 220°C-ra, és a szépen megdagadt focacciát 40 perc alatt ilyen szép pirosra sütöm:




Melegen is isteni, hidegen is! 2 nap múlva is ugyanolyan puha, nem szárad ki, nem kérgesedik. A receptet Cookingstar-nál találtam, köszönet érte, de az eredeti itt van. Tessék kipróbálni, igazán megéri!!!

2 megjegyzés:

Véleményt ide! :)